Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області на прямому телефонному зв’язку з мешканцями області

На базі Запорізького обласного контактного центру вже традиційно проходять тематичні лінії, під час яких мешканці області мають можливість задати хвилюючі питання різнопланового характеру. Одна з таких ліній відбулась 4 березня 2019 року з Регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області, Дємєнєвою Оленою Василівною.

Олена Василівна систематично бере участь у прямих телефонних лініях на базі Центру, консультуючи громадян з приводу захисту їх законних прав та інтересів, роз’яснюючи можливі дії та шляхи вирішення проблемних питань.

Під час прямої лінії надійшли дзвінки з міст Запоріжжя та Мелітополя, а також з Більмацького, Веселівського, Запорізького, Розівського, Пологівського та Якимівського районів.

Під час прямої лінії особливо ініціативними були мешканці селища Більмак, які не полишають надію перейменувати свій населений пункт. З даного приводу Олена Василівна пояснила, що відповідні звернення вже були подані до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а отже на даний момент питання знаходиться на стадії розгляду відповідно до Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини».

На другому місці по кількості звернень на пряму лінію знаходяться звернення, тематика яких стосується сфери охорони здоров’я. Так, мешканка Комунарського району м.Запоріжжя цікавилась можливістю та механізмом встановлення групи інвалідності. Питання встановлення пандусів в закладах м.Запоріжжя порушив ініціативний мешканець, що займається журналістською діяльністю.

Мешканець Пологівського району поскаржився на відмову лікарів медичних закладів м.Пологи виписувати рецепти на отримання ліків пільговим категоріях громадян, в тому числі тих, захворювання яких підпадають під дію Урядової програми «Доступні ліки». Незадоволення діями медичних працівників висловив також і мешканець Якимівського району, скаржачись на непрофесіоналізм медичного персоналу Якимівської центральної районної лікарні.

Питання з приводу незаконного виключення із Мелітопольської спілки інвалідів порушила заявниця з м.Мелітополь, в ході розмови з якою Олена Василівна пояснила, що дану ситуацію відповідно до Закону України «Про об’єднання громадян» заявниця має право оскаржувати в судовому порядку.

В той же час не втрачають актуальності і питання соціального захисту населення, зокрема питання перерахунку пенсії та призначення субсидії. Зокрема, заявниця з Веселівського району висловила обурення з приводу відсутності перерахунку та перегляду розміру пенсії тим категоріям громадян, які пропрацювали на державній службі. А мешканець м.Мелітополь цікавився тим, які показники враховуються для встановлення розміру пенсії за віком. З приводу даного питання Олена Василівна пояснила, що наразі відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсій за віком безпосередньо залежить від розміру заробітної плати та страхового стажу.

З питаннями відмови у нарахуванні субсидії звертались переважно заявники, що проживають в м.Запоріжжя. Олена Василівна роз’яснила, що у разі із незгодою у відмові нарахування субсидії заявник має право подати відповідну заяву до міського чи обласного органу соціального захисту населення.

В ході прямої телефонної лінії порушувались також питання діяльності закладів освіти. Зокрема, представник батьківського комітету Наталівського навчально-виховного комплексу звернула увагу на відсутність належних санітарно-побутових умов в даному навчальному закладі.

З Веселівського району також надійшло запитання з приводу перепису населення. Олена Василівна в ході розмови із заявником пояснила процедуру та специфіку здійснення перепису населення в Україні.

В ході проведення прямої телефонної лінії всі заявники отримали вичерпні рекомендації та професійні консультації щодо захисту своїх законних прав та свобод.

До відома громадян:

         Поставити запитання та повідомити про проблеми усі охочі мають можливість за номером телефону:

0-800-503-508, з понеділка по п’ятницю з  8.00 до 17.00.

Графіки проведення прямих телефонних ліній у рамках проекту «Влада на зв’язку з громадськістю»  можна переглянути  на  сайтах  обласного контактного центру , облдержадміністраціїобласної ради 

 

Звернутись до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини можна за номером телефону «гарячої» лінії 0800-50-17-20, або надіславши письмове звернення на адресу: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8 чи електронне – hotline@ombudsman.gov.ua.