Функціонування контактних центрів органів державної влади – вимога часу

Актуальні питання функціонування контактних центрів органів державної влади обговорили учасники Всеукраїнської наради-семінару, що відбувся у м. Запоріжжя 2 вересня 2021 року.

Захід, організований державною установою «Урядовий контактний центр» спільно із Запорізькою обласною державною адміністрацією та Запорізькою обласною радою, зібрав керівників регіональних контактних центрів – суб’єктів Єдиної системи опрацювання звернень, з багатьох областей України.

Відкрив нараду-семінар Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух. Під час свого виступу Олександр Старух зазначив, що представники контактних центрів з усієї країни зібралися сьогодні, щоб розглянути широке коло питань стосовно організації онлайн-прийомів громадян та дистанційної роботи контактних центрів. Також він наголосив, що комунікація з громадянами є надважливою для ефективної роботи органів державної влади і має бути налагодженою та оперативною.

Учасників наради-семінару також привітала Голова Запорізької обласної ради Олена Жук.

З вітальним словом виступила керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, поділившись досвідом організації роботи з онлайн-прийомів громадян в Запорізькій облдержадміністрації.

У нараді-семінарі також взяли участь: керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Запорізькій області, представники Всеукраїнської асоціації контактних центрів, інші запрошені.

Під час свого виступу директор Урядового контактного центру Ольга Холомєєва акцентувала увагу на тому, що розбудова Єдиної системи опрацювання звернень розпочалась у 2020 році. Очільниця установи зазначила, що перед Єдиною системою опрацювання звернень, зокрема Урядовим контактним центром, контактними центрами в епоху цифрової трансформації суспільства та економіки постали нові виклики, ускладнені також пандемією. Що корисного для нових умов роботи було застосовано у зв’язку з наслідками COVID-19?

Директор Центру повідомила, зокрема, про запровадження  консультування не лише по телефону, а й в онлайн-чатах. Впроваджено понад 28 каналів прийому чатів за різними е-послугами (права і техпаспорт, ID-картка і біометричний паспорт, свідоцтво про народження, допомога ФОП під час карантину, COVID-сертифікат та інші). Ольга Холомєєва зауважила, що пандемія стала значним викликом для багатьох, але, водночас дала нам можливість рухатися вперед. «Сьогодні ми маємо досвід дистанційної роботи контактних центрів і можемо обмінятися інформацією для покращення роботи як на місцях, так і всієї системи», – підкреслила очільниця установи.

Перший заступник директора Урядового контактного центру Олена Антоненко прокоментувала зміст Збірника документів і матеріалів, підготовленого працівниками Центру і розданого учасникам наради. Збірник включає нові нормативні документи і матеріали державної установи «Урядовий контактний центр», які розроблені та використовуються у повсякденній діяльності Урядового контактного центру і можуть бути застосовані у роботі контактних центрів і телефонних «гарячих ліній» органів державної влади.

Президент ВАКЦ Тетяна Шалига презентувала дослідження стосовно роботи контактних центрів у розрізі державних та комерційних.

Загалом семінар пройшов у жвавій дискусії, під час якої учасники обговорювали актуальні проблеми, ділилися напрацюваннями та досвідом. 

Наприкінці першого дня роботи заходу Крістіна Фоміна – голова комітету навчання та розвитку Всеукраїнської асоціації контактних центрів провела міні-тренінг на тему: «Мотивація персоналу», який викликав чималий інтерес у присутніх.

За результатами першого дня наради-семінару було домовлено про спільну розробку нових підходів до удосконалення роботи контактних центрів з метою вирішення життєвих проблем громадян, налагодження зворотного зв’язку влади та громадськості.

Довідково:

Контактні центри, які взяли участь у нараді-семінарі:

Комунальна установа «Запорізький обласний контактний центр» Запорізької обласної ради, Контакт – центр м. Запоріжжя 15-80, державна установа «Дніпропетровський обласний контактний центр», державна установа «Кіровоградський обласний контактний центр», державна установа «Луганський обласний контактний центр», державна установа «Контактний центр Миколаївської області», КБУ «Контактний центр міста Києва», регіональний контактний центр Київської області, державна установа «Контактний центр Одеської області», КБУ «Обласний контактний центр» Полтавської обласної ради, державна установа «Рівненський обласний контактний центр», державна установа «Черкаський обласний контактний центр»

За інформацією Урядового контактного центру